מה זה כריית ביטקוין מה קורה שם באמת?

אהבתם את התוכן? הנה כפתורי שיתוף 👇👇

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email
WhatsApp

מה זה כריית ביטקוין? ואיך בכלל מחשב יכול לייצר בעצמו כסף?

להיות כורה ביטקוין זה בעצם לקחת חלק במערכת 100% מבוזרת ללא אף גורם מוסדי אחר.
כדי להסביר מה קורה בפשטות אני רוצה להזכיר לחזור רגע לנושא מה זה ביטקוין וכיצד עובדת רשת הבלוקציין שלו.

ביטקוין הוא רשומה וירטואלית ( צירוף של אותיות ומספרים ) שאת הצירוף הזה לא ניתן למצוא פעם נוספת וישנם רק 21,000,000 צירופים כאלה, את הרעיון מאחוריו כתב אדם שאינו נימצא לעולם בשם סאטושי נקמוטו.
הרעיון היה מדהים, אבל יצירת מערכת אוטומטית ללא תפעול של אף אחד, לא הייתה אפשרית עד תקופתו.

הוא שאל את עצמו את השאלות הבאות
איך אני יכול ליצור מצב של ביטחון בין קונה למוכר מבלי שהם יצטרכו לסמוך אחד על השני?
ומבלי שיש גורם שלישי נאמן, כמו לדוגמה בנק, בהעברה בנקאית או חברת אשראי בתשלום בכרטיס אשראי.
כלומר לבצע עסקה מול אדם שאני לחלוטין לא מכיר ללא אחד המתווכחים זה מסוכן כמו שהמון בעלי עסקים לא מוכנים לקחת צקים מלקוחות כי פוחדים מהכיסוי שלהם לדוגמה אבל באשראי לאף אחד אין בעיה.

trust

עכשיו איך ניתן לפתור את הבעיות האילו לפי סאטושי נקמוטו ממציא הביטקוין - כריית ביטקוין

בדיוק את הבעיה הזאת ניסה סאטושי  לפתור כמובן שאי אפשר באמת יצירת פלטפורמה ענקית כזאת ללא גורם שלישי לכן המערכת היא הגורם השלישי והרעיון הוא שכל אחד בעולם מכל מקום ובכל זמן יכול להיות חלק מהרשת הזאת פה תכף נבין מה זה בדיוק אומר כי אותם אנשים הם הכורים.

וזה הפיתרון שהיה לו, ליצור רשת בלוקים (הם יהיה ספר החשבונות שלנו) כל פעולה של העברת כספים שמשהו ירצה להעביר למשהו אחר הוא יצטרך לעבור דרך אותו ספר חשבונות שלנו הספר הזה ניקרא אגב הבלוקציין.

לשם הבנה בלבד אני יקביל במאמר הזה בלוק של הבלוקציין לדך נייר שיש עליו מקום מסויים לתעד בכתיבה העברות שהתבצעו, כמובן שמתישהו הדף יגמר ונצטרך דף חדש כי אני צריך לתעד מידע כמו מאיפה יצאה הכסף ולאן הוא עבר.
אגב גם על הבלוקציין עצמו כל בלוק יכול להכניס מספר מוגבל של מידע על העברות אבל בעולם המחשבים אנחנו מודדים יחידות מקום שעליהן ניתן לאחסן מידע בביטויים כמו "בתים" קילו-ביט" "מגה-ביט" "גיגה-ביט" "טרה-ביט" ודומה.
באמצעות ספר החשבונות הזה המערכת יכולה לדעת ולעקוב בכל זמן ובכל רגע נתון אצל מי נמצאים מטבעות וכמה מטבעות נמצאים אצלו.

לדוגמה אם אני יוסי ויש לי בכתובת הארנק שלי 10 מטבעות ביטקוין ואני שולח מטבע אחד לרמי ומטבע אחד לדנה. על רשת הבלוקציין בבלוק מסוים נכתב שכתובת הארנק של יוסי שלחה לכתובת הארנק של דנה ושל רמי מטבע ביטקוין אחד אז עכשיו כתוב כמה יש לכל אחד.
אחד התפקידים של כורי ביטקוין הוא לשמור עותק של ספר הבלוקציין על המחשב שלו ותכף אסביר למה הוא צריך לעשות את זה.

על מנת שהרשת תהיה מאובטחת כל רשומת ביטקוין שמורכבת מאותיות ומספרים עולה על הבלוק כשהיא מוצפנת בשיטת הצפנה מתמטית שנקראת קריפטוגרפי.
לא אסביר את כל התורה עכשיו, אם אתם רוצים לקרוא לעומק על קריפטוגרפיה הנה מאמר אחר שכתבתי לחצו פה.
אבל הרעיון מאחורי התורה הזאת הוא שהיא מצפינה משהו והופכת אותו לחידה שכולם יכולים לראות את החידה אבל לפיתרון יכול להגיע רק מי שמחזיק 2 קודים שנקראים מפתחות ברגע שמשהו מחזיק אותם רק הוא היחיד שיכול להגיע לתשובה ומי אותו אדם יחיד? מן הסתם אותו אדם שמזוהה בכתובת ארנק מסוימת שאליה שלחו את רשומות הביטקוין.

 

בלוקציין
Smart contract

זה אכן נשמע רעיון גאוני נכון? כי ככה בעצם רק האדם המיועד לקבל את הביטקוין יכול לגשת אליו, וכל אדם אחר או נוכל לא יצליחו לעולם להגיע למפתחות הללו.

אבל, יש לנו אבל אחד גדול! שיכול לשבור את כל הרעיון הגאוני הזה, והוא השאלה מה יקרה אם משהו יגדיל ראש ובמקום לחפש את פיתרון החידה מה שהסברנו שלא אפשרי כי הוא לא המיועד הרי, 
יעשה משהו פשוט יותר ייגש לספר הבלוקציין וישנה את הרישום של הארנק המקבל המקורי לארנק הביטקוין שלו עצמו? כלומר של הפורץ?

זוכרים שאמרתי לכם קודם שכל עותק של כל כורה שומר על עצמו עותק של כל הספר זה בדיוק ההגנה המושלמת לדבר הזה שאגב מיום יציאתו של הביטקוין לאוויר העולם עד היום הרשת עצמה של הבלוקציין לא נפרצה שרק לשם הגבלה לפנטגון פרץ נער ישראלי מתבגר כשמקום זה אמור להיות המאובטח בעולם.

אז מה יקרה אם האקר יכנס לאחד העותקים של איזה מחשב כרייה של משהו ויחליף את כתובת הארנק לכתובת הארנק שלו? פשוט רשת הבלוקציין כל הזמן עושה הקבלות ומשווה את כל העותקים בכל מחשבי הכורים ואם היא מזהה שיש ספר אחד שבו כתוב אחרת מאשר כל שאר העותקים היא פשוט דורסת את השינוי ומשווה לרב העותקים.

כלומר שהדרך היחידה שקיימת בה ניתן לפרוץ לבלוקציין היא באמצעות שינוי של לפחות 51% מכלל העותקים המפוזרים! בעולם ומדובר על מאות מיליונים של מחשבי כרייה בעולם כולו שצריכים להשתנות במקביל לאותו שינוי.

אז אחרי ההקדמה הארוכה הזאת והתפקיד החשוב של הכורים שהוא לאבטח את הרשת מפריצות וככל שיש יותר ככה הרשת יותר מאובטחת
לפני שאסביר את זה אני רוצה להרחיב קצת על עניין פיתרון החידות עם הקריפטוגרפיה מקום זוכרים?

על מנת שהמפתחות הפרטיים של ההצפנה שעלתה לבלוק משהו צריך לפתור את החידה כדי להגיע אליה ופה נכנס התפקיד החשוב של כריית ביטקוין החידות מתמטיות וקשות ונשאלות בצורה דיי דומה לשאלה מתמטית הפוכה כמו במקום לשאול כמה זה  5X5 ולגלות שזה 25 אז בקריפטוגרפיה שואלים הפוך מהם שני המספרים שמכפלתם תיתן לנו את התשובה 25 מטבע הדברים אנחנו נדע גם כיוון מדובר בתרגיל קל מאוד וגם לפני שנייה הזכרתי את זה במאמר 

אבל אתן דוגמה נוספת שתעזור לכם להבין אני אשאל אחרת מהם שני המספרים שמכפלתם תיתן לנו את התשובה 512 ברור שאם תיקחו דף ועט ותתחילו לשלול אפשרויות אחרי זמן רב ומשתנה בן אדם לאדם תדעו שהתשובה הנכונה היא 32 ו 16  אבל עכשיו אחרי שאתם כבר יודעים ששני המספרים הם 32 ו 16 אם אשאל עכשיו שוב מיד תתנו לי את התשובה כי עכשיו הצלחנו לגלות אותו ובכן טבעי שלאחר זמן מה תשכחו האומנם מחשבים לא שוכחים ולכן השאלות שעתידות להישאל הינם שאלות תמיד גבוהות יותר ומספר גדול יותר ככה שהקושי בפיצוח התשובה הוא כל הזמן עולה וצריך מחשבים חזקים יותר ויותר שיצליחו לעשות את זה מהר יותר ויותר

כוח חשיבה אצל הכורים ניקרה HASH וניתן לדרג אותו באמצעות מושג שניראה HASH RATE ככל שכח החשיבה טוב ומהיר יותר אנחנו נדרג אותו עם מושגיי מחשב ידועים כמו בתים קילו-בייט מגה-ביט גיגה-ביט טרה-ביט ועוד…

עכשיו לרשת, נזכור יש אינטרס אחד והוא שהעברות יהיה הכי מהירות שאפשר וגם הכי בטוחות שאפשר ופה היא צריכה את אותם אנשים שירכשו ויתקינו וישמרו על מחשבים חזקים שכל הזמן יעבדו בשביל הרשת, ויתנו לה את כוח החישוב על מנת שתפתור את החידות של העברות נכון. אני רק אוסיף שהחידות שמחשבים פותרים הרבה יותר קשות ולא נשאלות עם מספרים תלת סיפרתים כי שכתבתי בדוגמה קודם אלה עם מספרים ענקיים כך שגם למחשבים חזקים לוקח זמן לפענח.

ובכל זאת הרשת מציעה פרס שנכון להיום עומד על 12.5 ביטקוין לכל אדם שיצליח לתור את כל החידות שנמצאות על בלוק שלם והראשון שיפתור את זה בלבד ורק הראשון יקבל את הפרס זה אגב שיטת הproof of work ככל שנעבוד יותר קשה להיות ראשונים ככה נתוגמל יותר אבל זה ידרוש מאיתנו לשלם על חשמל ציוד מחשוב חזק מאוד ויקר וכדומה אבל הפרס בהחלט שווה מדובר על 12.5 ביטקוין לבלוק ואני אזכיר שבלוק חדש נוצר בממוצע כל 10 דקות.

אגב כל 210,000 בלוקים או בערך כל 4 שנים התגמול לכורים נחתך בחצי! ככה שמיום ליום גם החידות הופכות לקשות יותר וגם התגמול יורד, ביום שהביטקוין נולד כל בלוק היה מתוגמל ב 50 ביטקוין ואז ירד ל 24 אחרי 4 שנים ואז שוב ירד ל12.5 ביטקוין לאחר שוב כ 4 שנים במאי 2020 עתיד לקרות שוב חציון והתגמול ירד ל-6.25 ככה כל 210,000 בלוקים יחתך בחצי עד שכל הביטקוין שעדיין נמצא על הבלוקציין ישוחרר לחלוטין.

זה אגב מדוע אנשים אומרים שערך הביטקוין ימשיך לעלות בטווח הארוך מאוד כי לאט לאט כמות הביטקוין שמשוחררת לאוויר העולם יורדת ויורדת עד שתיגמר.

כעת כל הרעיון הזה עובד בסינרגיה מושלמת בין הכורים למשתמשים בין קונים למוכרים הכל באופן מושלם בין כולם זה מה שניקרא מטבע מבוזר עולמי שלא נשלט בידי אף מדינה אינו מושפע באופן ישיר לפחות מפוליטיקה, ובעזרתו ניתן לבצע עסקאות בין כולם אוהבים , שונאים , אויבים , או כל אדם שמכוח החוק אינו ראשי לקיים עסקה עם מישהו מכל סיבה שהיא אגב לא רק בין מדינות אויבות בינם אסור לקיים מספר ולהעביר בין הבנקים שלהם כסף אלה גם מסיבה שאני נמצא כרגע בחובה, בבנק והבנק הקפיא לי את החשבון.

מקווה שהצלחתי להעביר לכם את הרעיון בצורה הפשוטה ביותר על כריית ביטקוין אף על פי שהייתי חייב לגלוש קצת לבלוקציין ולביטקוין